Beş gençten 3'ü hergün internette

  • -

Gençlerin çoğu sabah uyanır uyanmaz internete giriyor. Özellikle sosyal medyayı aktif olarak kullanan gençlerin alışkanlıkları, yaşam tarzları ve mahremiyet algıları da değişiyor. İnternette geçirilen onca vakitteyse verimli işler üretilemiyor. Cep telefonu, bilgisayar, internet ve sosyal medya günümüzün vazgeçilmez parçası haline geldi. Teknolojinin nimetlerinden en çok faydalanan grup şüphesiz gençler. Yoğun internet ve sosyal medya kullanımına karşın, zamanlarını öldüren gençler verimli işler de üretemiyor. Fakat gençlerin 3’te 2’sinin bilgisayar kullanımının kendilerini daha fazla sosyalleştirdiğini belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde Intel’in yaptığı araştırma da bu durumu gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre Türkiye’de şehirde yaşayan her 5 gençten 3’ü düzenli olarak internete giriyor, kırsalda ise bu oran 5’te 2. Gençlerin neredeyse 3’te biri sabah sokağa çıkmadan önce mutlaka internete giriyor. Buna bir de taşınabilir akıllı cihazların kullanımını eklediğimizde 7 gün 24 saat internete bağlı bir kullanıcı profili ile karşılaşılıyor.

“Gençlerimiz bir araya geldiklerinde oturup muhabbet etmek yerine her biri odanın bir kenarına geçip telefonlarıyla sosyal medya üzerinden konuşuyor.” diyen uzman psikolog Cemile Ünal, internette geçirilen zamandan gerçek hayata zaman kalmadığını belirtiyor. Gerçek hayatta arkadaş ilişkileri kurmak için sabır, fedakârlık, zaman ayırmak ve sevgiyi paylaşmak gerektiğini söyleyen Ünal, “Sanal ortamda bunlar zaruri değil. Bu yüzden sosyal erozyon yaşıyoruz. İnsanlar iletişimlerini sosyal ortamda yaptığından düzgün şekilde konuşma ve ifade etme yeteneklerini de kaybediyor.” diyor. Sanal ortamda güven mevhumunun da sarsıldığını dile getiren Ünal, bunun sonucu olarak boşanma ve depresyon vakalarının arttığına dikkat çekiyor. Ünal, bu ortamlarda yetişen çocukların da aile ve toplumdan kopuk bireyler olarak yetiştiğini kaydediyor.

Türkiye’de internet kullanıcısı sayısının 35 milyonu aştığını belirten Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel ise “Ağırlıklı kullanıcı grubu 13 ile 29 yaş arasındaki gençler.” diyor. Ergürel şöyle konuşuyor: “Daha oyun çağında olan birçok çocuğun sosyal paylaşım sitelerinde olduğunu görüyoruz. Bu çocuklar parklarda oynaması gerekirken sosyal medyada vakit geçiriyor. Bugün kablosuz internet erişimi ve taşınabilir akıllı cihazlar sayesinde artık her yerden internete erişmek mümkün. Üstelik internette kişisel verilerin korunması, güvenlik ve mahremiyet gibi daha başka sorunlar da var. Güvenli internet paketleri bu sorunları asla çözmez.”